KAD HORMONI ZOVU U POMOĆ

Hormoni su pokretači važnih biokemijskih procesa u tijelu jer djeluju kao kemijski glasnici između tkiva i žlijezdi, a bez dobre te komunikacije nema ni usklađena djelovanja svih organa u tijelu. Već su i najmanje količine hormona dovoljne za postizanje učinka, dok njihov nedostatak dovodi do promjena u organizmu i rezultira pojavom raznih simptoma i narušenom kvalitetom života, a u krajnjim slučajevima i mogućim bolesnim stanjima.

O hormonskoj se neravnoteži u muškaraca rijetko kad raspravlja, a trebalo bi.  

Simptome muške hormonske neravnoteže, kao što su primjerice erektilna disfunkcija, povećanje težine ili problemi s prostatom i dr., skloni smo izuzimati iz opće slike stanja, pa tako i rješavati, kao da nemaju veze jedni s drugima.

Za svakog je muškarca važno znati prepoznati simptome neravnoteže hormona, kao prvi korak ka njihovu balansiranju, preduvjetu zdravog organizma.

Hormonska neravnoteža u muškaraca najviše se očituje kao:

Što je andropauza?

Andropauza je stanje sniženih razina androgenih (muških spolnih) hormona testosterona i dehidroepiandrosterona do kojeg dolazi sa starenjem organizma.

Do tog deficita dolazi postepeno, s godinama: već u ranim tridesetima muškarci počinju gubiti testosteron, okvirno jedan-dva posto godišnje, tako da se već između 40. i 55. godine mogu osjetiti simptomi andropauze.

Što je estrogenska dominacija?

Sam termin estrogenska dominacija često zbunjuje jer to ne znači da je više estrogena nego testosterona. Radi se o tome da su za zdravlje muškarca važni muški spolni hormoni, od koji najviše testosteron, ali i male količine ženskih spolnih hormona, od kojih odlučujuću ulogu ima estradiol (jedan od estrogena). Kad je estradiola jednostavno previše u odnosu na normalne vrijednosti, to znači da enzim aromataza više slobodnog testosterona pretvara u estradiol, a to stanje naziva se estrogenska dominacija.

Estrogenska dominacija očekivana je pojava u andropauzi, no zbog mnoštva hormonskih ometača (iz hrane, okoliša, plastike i dr.) sve je češća i u mlađih muškaraca.

Visoki estradiol u  odnosu na testosteron odgovoran je za:

  • hipertrofiju prostate
  • tumor (i zloćudni) prostate
  • gubitak koštane
  • slabljenje tonusa mišića
  • poremećene vrijednosti masnoća u krvi
  • povećanu sklonost ka šećernoj bolesti
  • povećana sklonost k aterosklerozi, bolestima srca, moždanom udaru
  • gubitak erekcije ili kvalitete erekcije
  • javljanje “ženskog” tipa debljine (jastučići na bokovima)
  • prorjeđenje tjelesnih dlačica.

Što je iscrpljenost nadbubrežnih žlijezdi?

Stanje iscrpljenih nadbubrežnih žlijezdi posljedica je dugotrajnog stresa, tijekom kojeg nadbubrežne žlijezde neprestano proizvode kortizol, što ih na kraju dovodi do toga da tu proizvodnju nisu više u stanju održati. To smanjenje kortizola očituje se nizom simptoma, a  sam disbalans utječe lančanom reakcijom na proizvodnju i ostalih hormona u tijelu.

Što su hipotireoza i hipertireoza?

Hipotireoza i hipertireoza poremećaji su lučenja hormona štitnjače (smanjeno ili povećano).