TESTOSTERON

Testosteron mnogi doživljavaju isključivo kao muški hormon koji u životu muškarca ima vrlo važnu ulogu, no on ne pripada isključivo muškarcima – u malim se količinama proizvodi i u ženskom tijelu.

Iako je već i samo ime hormona vezano uz značajke muškog roda (lat. testiculus, testisi), u ženskom ga tijelu proizvode upravo organi karakteristični za ženski rod – jajnici. U manjim ga količinama luči i kora nadbubrežnih žlijezdi, koja usto luči ostale androgene u ženskom tijelu, među kojima i androstendion, hormon važan za proizvodnju estrona i estradiola.

Uloga testosterona u ženskom tijelu drugačija je ipak nego u muškom. Iako ta uloga za sveopće zdravlje žene nije na razini važnosti estrogena i progesterona, testosteron je odgovoran za spolnu želju i spolno uzbuđenje, životnu energiju, snagu mišićnog i koštanog sustava, ali i općenito dobro raspoloženje jer utjecanjem na noradrenalin u mozgu djeluje poput tricikličkih antidepresiva.

Ukratko, testosteron je hormon kojem, kad je u pravim količinama, možemo biti zahvalne na tome što se osjećamo pune snage, energije i poleta, ali i na ugodi spolnog života.

Djelovanje testosterona

Testosteron je kao androgen u ženskom tijelu važan zbog konverzije u estrogene, ali djeluje i na mnoge druge načine važne za organizam.

Testosteron u ženskom tijelu:

 • ima važnu ulogu u stvaranju mišića i održanju mišićne snage
 • sudjeluje u izgradnji kosti
 • pridonosi smanjivanju tjelesnih masti
 • utječe na kvalitetu i kvantitetu kose
 • poboljšava zategnutost kože
 • aktivira rad lojnica
 • nužan je za osjetljivost spolovila i bradavica pri spolnom uzbuđenju
 • ključan je za postizanje spolnog uzbuđenja i orgazma
 • poboljšava pamćenje
 • podiže opću energetsku razinu organizma
 • pomaže u regulaciji kolesterola
 • otklanja kroničan umor i podiže raspoloženje.

Simptomi manjka testosterona

Isprva se najčešće očituju kao opći pad energije i osjećaj premorenosti, smanjena spolna želja i teškoće u održavanju tjelesne težine, a s vremenom dovode do potištenosti i depresije, gubitka koštane mase i mišića, loše kvalitete kose i noktiju, promjena raspoloženja, napadaja vrućine i noćnog znojenja.

Kao što je to slučaj i s ostalim spolnim hormonima, proizvodnja testosterona u tijelu prirodno se smanjuje s godinama, a značajnije s nastupom menopauze.

Međutim, do smanjenja razine testosterona može doći i ranije, od sredine tridesetih, ponajprije zbog toga što je testosteron najčešće prvi na listi hormona koje pogađa stres. Zbog pojačane proizvodnje kortizola izazvane stresom, tijelu ne ostaje dovoljno prekursora za proizvodnju testosterona, a to se očituje prvim simptomima manjka testosterona. Ako je žena u perimenopauzi ili menopauzi, jak ili kroničan stres samo će pridonijeti smanjenoj proizvodnji testosterona i intenzitetu simptoma.

Simptomi androgenske dominacije ili viška testosterona

Tipično se povezuju s povećanim lučenjem lojnica (masna koža, pojava akni i mašćenje kose), sindromom policističnih jajnika, prorjeđivanjem kose i pojavi dlaka na licu, bolovima u sredini ciklusa, produbljivanjem glasa. Povišene razine androgena u tijelu nerijetko rezultiraju povećanom razdražljivošću i agresivnošću.

Do toga uglavnom dolazi sa smanjivanjem rada jajnika, do čega uobičajeno dolazi pred menopauzu, no do androgenske dominacije može doći i ranije. Neizbalansirane razine testosterona često se dovode u vezu s neredovitim menstruacijskim ciklusima i izostankom ovulacije.