PRIRODNO BALANSIRANJE HORMONA

Nevezano od toga predstavljaju li vam simptomi tek blagu smetnju ili zagorčavaju život, javljaju li se povremeno ili učestalo, jeste li u perimenopazi ili menopauzi ili ste suočeni s nekom hormonski uvjetovanom tegobom reproduktivnih godina, izgubljena se hormonska ravnoteža može i treba ponovno uspostaviti.

Dobra je vijest ta da je povratak u to zdravo hormonsko stanje i njegovo održanje, od početka reproduktivnog razdoblja pa do menopauze, ostvariv. Moguće ga je postići uz zdrav način života, odgovarajuću tjelesnu aktivnost, relaksaciju i pravilnu prehranu.

1. korak

Prepoznati i shvatiti svoj problem prvi je korak ka ozdravljenju.

2. korak

Promjena prehrane: 

–  Iz svakodnevne prehrane treba izbacite sve što može poremetiti lučenje hormona, a ponajviše inzulina (najviše jednostavni ugljikohidrati), i birajte namirnice koje pridonose hormonskom zdravlju i ravnoteži. 

– Što više birajte hranu iz prirodnog uzgoja kako biste ograničili unos ksenohormona (ljudskom tijelu stranih hormona) i toksina.

– Prehranu obogatite tzv. superhranom (namirnice bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima, fitonutrijentima i drugim elementima, s niskim udjelom štetnih masnoća),  po potrebi i dodacima prehrani sa sastojcima koji pomažu postizanje i održavanje ravnoteže hormona.

– Jedite više kupusnjača (brokula, cvjetača, kupus) jer su bogate indol-3-karbinolom, koji pridonosi zdravom metabolizmu estrogena.

3. korak

Održavajte uredan ritam spavanja. Nastojte spavati najmanje 6 sati, a optimalno 7- 8 sati svaku noć, a na spavanje krećite što ranije, idealno najkasnije do 22 sata, kako biste omogućili regeneraciju pomoću hormona rasta koji se u tijelu luči upravo između 22 i 24 sata. Osjetite li se umorni, pokušajte si osigurati vrijeme za svakodnevno kraće popodnevo spavanje.

4. korak

Krećite se, budite tjelesno aktivni, ali aktivnosti neka budu umjerenog intenziteta. Budite tjelesno aktivni tijekom dana, izbjegavajte večernje treninge.

5. korak

Svakodnevno se relaksirajte, pronađite aktivnost koja vas opušta, što god to bilo, i učinite sve kako biste stres smanjili na najmanju moguću mjeru, a njegove posljedice ublažili.

Oslobađanje od stresa nemojte shvatiti kao nešto čemu se posvećujete tek kad imate višak vremena ili pak tek kad je već došlo do veće štete po organizam, već kao preduvjet za normalno funkcioniranje vašeg tijela i vaše zdravlje.