HORMONI I METABOLIZAM

Nismo svi isti, netko je skloniji stvaranju masnih zaliha u stresnim situacijama, netko nije, no jedno je sigurno: prevelika ili premala tjelesna težina, kao i neproporcionalan raspored tjelesnih masnoća, pokazatelji su hormonske neravnoteže.

Začarani krug testosterona i kilograma

Mnogi muškarci u srednjim godinama primjećuju da im je sve teže održavati željenu težinu, pri čemu se salo najviše nakuplja na trbuhu, ali i na prsnom košu, pa se počinju primjećivati prsa.

Krivac je najčešće testosteron, čije smanjene razine uzrokuju akumuliranje abdominalne masnoće. Te nakupljene masne zalihe sadrže enzim aromatazu, zaduženu za biosintezu estrogena, tako da se još više estrogena oslobađa u krvotok. Rezultat toga jest smanjena proizvodnja testosterona, što pak utječe na povećanje masnog tkiva, više estradiola… i tako u krug. Stoga je iznimno važno i prehranom utjecati na stvaranje i održanje optimalnog omjera ta dva hormona, ali i drugih hormona koji utječu na njihovu proizvodnju i ravnotežu.

Kako spriječiti pretjeranu pretvorbu testosterona u estrogen?

Treba:

  • Smanjiti  kofein, alkohol i šećer.
  • Regulirati kortizol.
  • Izbjegavati nošenje uskog donjeg rublja.
  • Uzimati dodatke prehrani  sa sabal palmom.
  • Povećati unos proteina, reducirati unos ugljikohidrata.
  • Održavati zdravu težinu.

Zašto se debljamo ili mršavimo?

Od više od sto hormona koji sudjeluju u radu ljudskog organizma i kontroliraju sve funkcije, od srčanih otkucaja do disanja, deset njih odgovorno je za kontrolu težine i raspored tjelesnih masnoća: inzulin, glukagon, leptin, hormoni štitnjače, hormon rasta, kortizol, dehidroepiandrosteron, estrogen, testosteron i progesteron.

Ravnoteža tih hormona ključna je za rad metabolizma i za prirodnu regulaciju težine, pa bez nje neće biti ni željenog gubitka ili dobitka kilograma. Uz to što sudjeluju u metabolizmu, ti hormoni sudjeluju i u prijenosu signala gladi ili sitosti, stoga je i pretjerani apetit, ali i gubitak istog, pokazatelj hormonske neravnoteže.