UPOZNAJMO ŠTITNJAČU

Štitnjača je malena žlijezda, veličine oko trideset grama, koja se nalazi s prednje strane vrata. Pri spomenu štitnjače većina ljudi pomisli na žlijezdu koja regulira metaboličku potrošnju energije u organizmu, i doista, to je jedna od njenih važnih funkcija. No manje je poznato da je štitnjača važna za normalno funkcioniranje svake stanice u tijelu, što je velika uloga za tako malenu žlijezdu.

Štitnjača određuje kako ćemo proizvesti i iskoristiti tjelesnu energiju, utječe na rad mozga, na san, raspoloženje i na još mnogo toga. Nije stoga čudo da nam problemi prouzročeni štitnjačom mogu uvelike utjecati na kvalitetu života. Poremećaji štitnjače češće se javljaju u žena nego u muškaraca, ali  dobra je vijest ta da se promjenom životnog stila može utjecati na njeno dugoročno zdravlje.

Kako štitnjača funkcionira?

Štitnjača se sastoji od brojnih malenih folikula (mjehurića) ispunjenih želatinoznom masom koja sadrži hormone štitnjače. Njihova proizvodnja kreće od dijela mozga koji se naziva hipotalamus. Kada hipotalamus ustanovi da tijelo treba više hormona štitnjače, on šalje signale hipofizi, obližnjoj žlijezdi, i stimulira je na lučenje tireoidnog stimulirajućeg hormona (TSH) kako bi time signalizirala štitnjači da se treba aktivirati.

Štitnjača tada proizvodi niz hormona koji se razlikuju po sadržaju joda, a najvažniji su tiroksin ili tetrajodtironin (T4) i trijodtironin (T3). Hormon T3 je aktivniji oblik hormona štitnjače, a nastaje pretvorbom iz hormona T4, što se većinom odvija izvan štitnjače, u jetri i bubrezima. Vladaju li u organizmu idealni uvjeti, T4 će se pravilno pretvarati u T3, no ako uvjeti nisu optimalni, umjesto njega proizvodit će se nedjelotvorni T3, tzv. reverzni trijodtironin (rT3).

Dakle, kad je tijelu potrebno više hormona štitnjače, ta žlijezda izlučuje T4 u krvotok, odakle T4 i hormoni koji nastaju iz njega mogu djelovati na sve stanice u tijelu.

Djelovanje štitnjače

Djelovanje štitnjače

Hormoni štitnjače djeluju na niz organa i sustava u organizmu:

  • određuju brzinu kojom se u tijelu odvijaju metabolički procesi
  • potiču normalan rast i obnavljanje kosti
  • utječu na brzinu otkucaja srca i proizvodnju energije koja je važna za rad mišića
  • ubrzavaju izlučivanje probavnih sokova te pospješuju peristaltiku crijeva
  • pomažu jetri da iz krvi uklanja višak triglicerida i LDL kolesterola (tzv. štetni kolesterol)
  • djeluju na središnji živčani sustav i potiču kognitivne funkcije
  • održavaju tjelesnu temperaturu