SAVJETI ZA ZDRAVU ŠTITNJAČU

Bez obzira na to koristite li zbog manjka hormona štitnjače standardnu nadomjesnu terapiju ili ne, štitnjači ipak treba dodatno pomoći da se vrati u ravnotežu. Promjenom životnog stila može se utjecati na njeno dugoročno zdravlje, štoviše, s vremenom može opet proraditi, pa terapija možda više i neće trebati. Za to je najvažnije osnažiti svoje nadbubrežne žlijezde, održavati crijeva u zdravom okruženju i prehranom unositi dovoljno mikronutrijenata koji su štitnjači nužni za proizvodnju hormona.

Jačanje nadbubrežnih žlijezdi

Jačanje nadbubrežnih žlijezdi u osnovi je kontrola stresa. Razne vrste meditacije, joga, disanje i vođene relaksacije, plivanje, šetnja i lagane rekreativne aktivnosti, samo su neke od metoda koje vam mogu pomoći u vraćanju ovih žlijezda u ravnotežu. Važno je i dovoljno spavati, dovoljno vremena posvećivati sebi i svojim potrebama, i slušati mudrost svojeg tijela – ne tjerati ga preko granica izdržljivosti.

Održavanje zdrave crijevne sluznice

Crijevne sluznica u velikoj je mjeri odgovorna za autoimunitet. Pod utjecajem nepovoljnih faktora (fizičkih, psihičkih, emocionalnih) u našem tijelu događaju se kemijske reakcije koje mogu prouzročiti otvaranje crijevne sluznice (tzv. propusnost crijeva) i propadanje zdrave bakterijske flore. Sve to dovodi do prodiranja neprobavljenih čestica hrane u krvotok i povećane aktivnost našeg imunosnog sustava koje takve čestice smatra stranim tijelima i napada ih. Kad se to neprestano događa, naš imunosni sustav postaje preaktivan, počinje napadati i svoja tkiva, što dovodi do autoimunih bolesti.

U istraživanjima je dokazano da su gluten (posebno u proizvodima od pšenice), kravlje mlijeko i kvasac tvari koje najčešće podržavaju takvu bolesnu sluznicu. Eliminacijom tih namirnica i uvođenjem puno zelenog lisnatog povrća i biljnih ulja u prehranu, kao i probiotika u fermentiranim namirnicama, protutijela na štitnjaču mogu se znatno smanjiti.

Hrana za štitnjaču

Bez određenih mikronutrijenata štitnjača ne može raditi punom snagom. Ovo su namirnice u kojima ćete ih naći u najvećim količinama:

  • Jod: morske alge (kelp, nori, arame, wakame, kombu) i morski plodovi (školjke, račići, škampi, sardine, losos) te jodirana morska sol.
  • Selen: brazilski orah, tuna, gljive, sjemenke suncokreta.
  • Cink: badem, orah, brazilski orah, bučine sjemenke, suncokretove sjemenke, svježe kamenice, sardine, puretina i piletina.
  • Tirozin: bijelo meso (puretina, piletina).