MOJE HORMONSKO DOBA: REPRODUKTIVNE GODINE

U reproduktivno doba žene su najzdravije i najvitalnije, svi hormoni rade punom snagom, pa i spolni hormoni, odgovorni za regulaciju menstruacijskog ciklusa, oplodnju i trudnoću, odnosno normalnu funkciju svih ženskih spolnih organa. Njihova se ciklička narav ponajbolje ogleda kroz menstruacijski ciklus. Svaki menstruacijski ciklus zahtijeva uigran rad hormona, ali i odgovarajuće uvjete za održavanje tog skladnog ritma. Ako se uvjeti poremete – a do toga će ponajprije doći zbog nezdravog stila života i stresa – vrlo se lako poremeti i cikličko lučenje hormona, pa će primjerice koji od njih početi lučiti u nedovoljnoj količini ili možda u prevelikoj, što će se u konačnici odraziti na lučenje i drugih spolnih hormona i dovesti do hormonske neravnoteže.

Uzroci hormonske neravnoteže

Neodgovarajuća prehrana i neodgovarajuća kvaliteta hrane, inzulinska rezistencija, tjelesna neaktivnost, a ponajviše kronični stres, glavni su uzroci javljanja hormonske neravnoteže u reproduktivnim godinama, u prvom redu zato što utječu na kolebanja u razinama progesterona. Posljedice toga mnoge žene osjete već u svojim ranim tridesetima ili ranije, a značajan broj njih od sredine tridesetih.

Simptomi hormonske neravnoteže u reproduktivnim godinama

Hormonski se disbalans u reproduktivno doba u najvećoj mjeri javlja kao:

  • izražen PMS
  • problemi s neplodnošću (izostanak ovulacije ili slaba kvaliteta jajašca)
  • javljanje sindroma policističnih jajnika
  • endometrioza
  • stvaranje mioma i endometrijskih polipa
  • fibrocistične dojke
  • nepravilnosti menstruacijskog ciklusa
  • pojava celulita
  • oticanje u drugoj polovini ciklusa,  itd.

Kako uspostaviti hormonsku ravnotežu?

Budući da su stres i stil života najčešći uzroci hormonske neravnoteže u reproduktivnim godinama, hormoni se u prvom redu balansiraju upravo promjenom stila života: kontrolom stresa, promjenom životnih navika i odgovarajućom prehranom.
Važno je osigurati tijelu sve potrebne nutrijente, uključujući i vitamine i minerale, a dodaci prehrani koji sadržavaju biljke tzv. fitohormonskog djelovanja, odnosno za koje je dokazano da pomažu regulaciju spolnih hormona, pomoći će postići i održati hormonsku ravnotežu tijekom cijelog mjeseca.