HORMONI I METABOLIZAM

Pravilna prehrana je važna za stvaranje spolnih hormona, ali su hormoni među ostalim i regulatori količine hrane koja nam je potrebna ili dopuštena kako bismo zadržali zdravu tjelesnu težinu, a odgovorni su i za distribuciju tjelesne masti.

Naravno, nismo svi isti. Dok su neke žene sklonije stvaranju masnih zaliha u stresnim situacijama uz karakterističnu neutaživu glad, nekima će u tim istim situacijama organizam reagirati značajnim gubitkom apetita, a potom i tjelesne mase, što je u istoj mjeri nezdravo kao i suvišna masnoća. No jedno je sigurno, prevelika ili premala tjelesna težina pokazatelj je hormonske neravnoteže jer hormoni imaju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma.

Zašto se debljamo ili mršavimo?

Od više od sto hormona koji sudjeluju u radu našeg organizma i kontroliraju sve naše funkcije, od srčanih otkucaja do disanja, deset njih odgovorno je za kontrolu težine i raspored tjelesnih masnoća: inzulin, glukagon, leptin, hormoni štitnjače, hormon rasta, kortizol, DHEA, estrogen i testosteron (povećavaju osjetljivost stanica na unos šećera) te progesteron (smanjuje osjetljivost stanica na unos šećera).

Ravnoteža tih hormona ključna je za rad metabolizma i za prirodnu regulaciju težine, pa bez nje neće biti ni željenog gubitka ili dobitka kilograma. Uz to što sudjeluju u metabolizmu, ti hormoni sudjeluju i u prijenosu signala gladi ili sitosti, stoga je i pretjerani apetit, ali i gubitak istog, pokazatelj hormonske neravnoteže.

Ključ za vitku liniju

Uspješno mršavljenje i održavanje željene težine nije moguće ostvariti ni najupornijom dijetom ako prije toga nije ostvaren najvažniji preduvjet – hormonska ravnoteža.

Problem  vječnog kilograma viška

Mršavljenje i održavanje idealne težine za veliki je broj žena frustrirajuće iskustvo, a za mnoge upravo neostvariv cilj unatoč svim njihovim nastojanjima, redovitoj tjelesnoj aktivnosti i pridržavanju neke od popularnih dijeta.

Svatko tko je isprobao barem neku od tih popularnih dijeta, broji kalorije i pazi na svaki uneseni zalogaj zna da tijelo postaje sve upornije u očuvanju postojećeg stanja, a kad se željena težina na kraju i ostvari, svaki izgubljeni kilogram nastoji u što kraćem roku vratiti se na isto mjesto s kojeg je protjeran.

Dijete, ma kakve one bile – proteinske, voćne, bez ugljikohidrata, bez masnoća, povrtne – organizam doživljava kao napad i ugrožavanje njegove homeostaze, pa reagira aktiviranjem zaštitnih mehanizama, u ovom slučaju stvaranjem zaliha energetski bogatih masnih naslaga.

Kilogrami i hormonska neravnoteža

Ako se nakon svih napora “šlauf” oko vašeg struka ne smanjuje i vaga pokazuje isto ili ako ste u posljednje vrijeme nakupili kilograme ne izmijenivši svoje prehrambene ili životne navike, zasigurno ste već i sami spoznali da se s vašim organizmom nešto zbiva.

Unatoč svim preporukama da u organizam treba unositi manje kalorija, a više ih trošiti, situacija je upravo obrnuta, i svako daljnje nastojanje kao da rezultira upravo suprotno očekivanjima, pa umjesto da se tope, kilogrami se doslovce lijepe za tijelo. A tako će biti sve dok se ne ispravi osnovni problem i najčešća prepreka za gubitak kilograma – hormonska neravnoteža.

Što učiniti?

Sve dok budete brojali kalorije, preskakali obroke ili gladovali, vaši će rezultati biti nezadovoljavajući. Tijelu je zapravo potrebno nešto sasvim drugo od trajnog stresa prouzročenog gladovanjem i neravnoteže u koju stres dovodi tijelo. Za osiguravanje idealnih uvjeta za rad svih organa i lučenje svih hormona potrebnih za iskorištavanje energije unesene hranom tijelu je nužna hormonska ravnoteža.

Stoga rješenje nije restriktivna dijeta, već prehrana bazirana na namirnicama koje mogu amortizirati stres organizma i regulirati rad hormona koji sudjeluju u metaboličkim funkcijama organizma jer su to preduvjeti za oslobađanje suvišne masnoće u tijelu.