Kako osnažiti nadbubrežne žlijezde

Stanje iscrpljenosti nadbubrežnih nije trajno stanje i najčešće traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana, no u nekih i do nekoliko mjeseci ili više. Umirujuća je ipak spoznaja da se nadbubrežne žlijezde mogu regenerirati. Za to nije potrebno uzimati nikakve lijekove, dovoljno je u svakodnevicu unijeti nekoliko važnih promjena, ali biti svjestan njihove važnosti i nužnosti pridržavanja.

1. korak: Eliminirajte stres.

Ne možete li u potpunosti ukloniti izvore stresa, reducirajte ih, bez obzira na to odnose li se probleme na poslu, financijske probleme, obiteljske trzavice ili štogod drugo.

Ako ste se već doveli do toga da vam postojeće stanje uzrokuje zdravstvene probleme, tad je krajnje vrijeme da razriješite stvari i situacije koje vam svakodnevno predstavljaju stresni podražaj, i to pod bilo koju cijenu. Cijena koju plaćate zdravljem ionako je već dovoljno visoka.

2. korak: Spavajte.

Za oporavak i jačanje nadbubrežnih žlijezdi, odnosno za balansiranje kortizola, san je nužnost, pri čemu je iznimno važno krenuti na počinak čim ranije, najbolje do 22 sata, u skladu s ritmom nadbubrežnih žlijezdi. Naime, između 22 sata i jedan sat po ponoći nadbubrežne žlijezde su u fazi oporavka, a ako ostajemo budni, one će biti aktivne nastojeći osigurati tijelu uvjete da ostane budno.

Dobro je također ne ustajati prerano. Razine kortizola naglo se podižu između 6 i 8 sati kako bismo se mogli razbuditi i pokrenuti, a ako se budimo i ustajemo prerano, to također slabi nadbubrežne žlijezde, posebno ako su već u stanju iscrpljenosti.

3. korak: Relaksirajte se.

Svakodnevno nađite vremena za odmor i opuštanje. Tehnike oslobađanja uma i tijela od stresa su mnogobrojne,od molitve, meditacije, mindfulness meditacije, joge, dubokog disanja, relaksacije, mišićne relaksacije, autogenog treninga, masaže, boravka u sauni i bazenu i sl. Bitno je odabrati neku tehniku, dobro je savladati i koristiti je svakodnevno.

Za normaliziranje razina kortizola dnevno bi trebalo provesti najmanje sat vremena vježbajući mir, odnosno relaksaciju, jer smanjuju potrebu tijela za kortizolom.

4. korak: Hranite se ispravno.

Za oporavak iscrpljenih nadbubrežnih žlijezdi važno je prilagoditi prehranu i ritam hranjenja.

Što se namirnica tiče, valja izbjegavati sve one koje su bogate šećerom i jednostavnim ugljikohidratima te birati namirnice koje osiguravaju uvjete za proizvodnju i optimalno djelovanje hormona odgovornih za metabolizam.

Vrlo je važan i ritam hranjenja, odnosno ne preskakati obroke, a ponajviše ne preskakati doručak. Cilj je ne dovesti tijelo do toga da si energiju pokuša osigurati pojačanim lučenjem kortizola.

Trebali biste doručkovati ubrzo po ustajanju, a najkasnije do 10 sati. Tijekom dana morate imati još dva obroka (ručak i večeru) te prijepodnevnu i popodnevnu malu užinu, s tim da bi posljednji obrok trebao biti oko 18 sati.

5. korak: Iskoristite snagu adaptogena.

Uzmite kvalitetni multivitaminski pripravke i dodatke prehrani na bazi adaptogenih biljaka (npr. Adrenomaxx). Iako ih tradicionalna medicina poznaje i koristi tisućama godina, moć i korisnost adaptogenih biljaka ponovno upoznajemo i izučavamo tek posljednjih desetljeća.

U čemu je prednost i važnost adaptogena? U tome što podržavaju naše tijelo u onome što ono prirodno čini, a to je regulacija reakcije tijela na stres. To je iznimno važno jer zdrava razina kortizola omogućuje tijelu da uloži manje energije u reakciju na stres i ostavi više energije za uravnoteženje drugih hormona, što je preduvjet za zdravo funkcioniranje cijelog organizma.

Bez obzira na to za koji ste se adaptogen odlučili, imajte na umu da adaptogeni pomažu tijelu na prirodan način, pa može biti potrebno i dva-tri mjeseca ili više da osjetite sve njihove pozitivne učinke.

6. korak: Izbjegavajte dodatne stimulanse.

Nemojte konzumirati kavu i sva pića s kofeinom, kao ni energetske napitke i alkoholna pića.

Smanjite broj sati provedenih pred televizorom ili kompjutorskim ekranom, a iza 20 sati potpuno ukinite boravak pred ekranom.

7. korak: Bavite se tjelesnim aktivnostima, ali umjereno.

Šećite, trčite, vježbajte, igrajte košarku, tenis, plivajte, plešite… bilo što u čemu uživate. Tjelesna aktivnost odlično relaksira i pridonosi normaliziranju kortizola, ali samo ako je umjerena. Intenzivna tjelesna aktivnost pogoršava stanje iscrpljenosti nadbubrežnih žlijezdi.

8. korak: Bavite se stvarima koje vas vesele.

Energiju najbolje nadoknađujemo baveći se stvarima koje volimo.