ESTROGEN

Estrogen se ponekad proziva ženinim neprijateljem, što je neopravdano i netočno. S jedne strane njegov manjak smatra se isključivim krivcem za sve neugodne simptome perimenopauze i menopauze, s druge se njegov višak smatra odgovornim za cijeli niz tegoba i problema reproduktivnih godina, od PMS-a i sindroma policističnih jajnika do mioma i endometrioze, a uza sve to estrogen se proglašava i krivcem za nastanak zloćudnih tvorbi u dojkama.

Istina je međutim vrlo daleko od takve crno-bijele slike: razine estrogena treba promatrati u odnosu na druge hormone, posebno u odnosu na progesteron i testosteron, ali i na vrstu estrogena. Različiti estrogeni različito utječu na različita tkiva. Estrogenom naime nazivamo sve hormone iz kemijski slične skupine steroida koju sačinjavaju estradiol, estriol i estron. Među njima estrogenskom aktivnošću i apsolutnim razinama u serumu prevladava estradiol.

Dental office

Djelovanje estrogena

Estrogen ima višestruko djelovanje na tijelo. U prvom redu određuje ženski spol i upravlja spolnim životom žene, stoga u njenu hormonskom statusu ima posebnu ulogu. Osim što u pubertetu utječe na formiranje vanjskih ženskih spolnih karakteristika, uključujući raspodjelu masti na tijelu u grudi i bokove te razvoj mliječnih žlijezdi, estrogen dominira prvim dijelom menstruacijskog ciklusa, što znači da svakog mjeseca regulira ovulaciju, a time i rađanje potomstva. U skladu s tim estrogen među ostalim utječe i na spolnu želju, na što i upućuje njegov naziv iznikao iz grčke riječi oistros, koja znači strast.

Međutim, važnost i funkcija estrogena ne iscrpljuje se na reproduktivnoj ulozi žene i njenoj pripremi na majčinstvo. Estrogen je, u sinergiji s progesteronom, čuvar vitalnih funkcija i zdravlja žene jer:

  • povoljno djeluje na razinu kolesterola i masnoća u krvi
  • poboljšava gustoću kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze
  • potiče stvaranje kolagena, temeljne strukture svih ljudskih tkiva, i time povećava elastičnost kože
  • potiče rast i bujnost kose
  • povećava sposobnost koncentracije i pamćenja,
  • poboljšava mentalno zdravlje
  • regulira raspodjelu masti na tijelu i utječe na metabolizam masti i ugljikohidrata
  • potiče libido i spolnu želju
  • štiti od isušivanja rodnice i smanjuje učestalost infekcija donjeg dijela mokraćnog sustava

Simptomi estrogenske dominacije ili viška estrogena

Brojni su i raznoliki, a u rasponu su od javljanja alergija, napetosti u grudima, izostanka ovulacije, kroničnog umora, glavobolja, tjeskobe, jakog PMS-a, neredovitih ili preobilnih menstruacija, fibrocističnih grudi, mioma, cisti jajnika, pojačane želje za slatkom hranom, povećanja tjelesne težine i masti, do zadržavanja tekućine u tijelu, povećanja grudi, problema sa spavanjem, napuhnutosti, ponavljajućih gljivičnih genitalnih infekcija, problema sa štitnom žlijezdom i dr.

Estrogenska dominacija često se dovodi u vezu sa stilom života, prehranom i ksenoestrogenima iz okoline koji mogu utjecati na naše prirodne hormone, ali još više sa stresom. Visoke razine kortizola koji se luči tijekom stresa pridonose smanjenju razina progesterona, što u konačnici dovodi do dominacije estrogena, premda serumske vrijednosti i progesterona i estrogena mogu biti smanjene.

Simptomi manjka estrogena

Odnose se na cijeli niz simptoma i tegoba tipičnih za perimenopauzu i menopauzu.

Manjak estrogena, za početak, isključuje naš unutarnji termostat, pa se javljaju problemi s regulacijom tjelesne temperature (napadaji vrućine), a prate ih nesanica, bolnost grudi, ovješenost grudi, letargija, umor, otežano pamćenje, razdražljivost, plačljivost, tjeskoba, glavobolje, bolovi u zglobovima, grčevi u nogama, ukočenost, porast tjelesne težine i preraspodjela masnoća po tijelu, problemi sa svim sluznicama na tijelu, inkontinencija i česte urinarne infekcije, napuhnutost i gastrointestinalne smetnje, lupanje srca.

Sve niže razine estrogena utječu i na kosti jer smanjuju koštanu masu i izgradnju kosti (osteoporoza).

Niske razine estrogena utječu također na spolnu želju, bolje rečeno na gubitak nje, jer dolazi do stanjivanja sluznice spolovila i suhoće (zbog smanjena izlučivanja sluzi).

Manjak estrogena uzrokuje i druge promjene na koži tijela te utječe na smanjivanje kolagena, važnog za tvorbu kože i vezivnog tkiva. Posljedica toga jest starenje kože, ona postaje tanja i suha, javljaju se bore i ovješenost.

Estrogen i perimenopauza

U perimenopauzi razine estrogena u većine su žena nepredvidljive – ponekad previsoke, ponekad preniske, promjenjive iz dana u dan. Budući da su svi hormoni u interakciji, niske ili visoke razine estrogena u tijelu mogu prouzročiti probleme s drugim hormonima, posebice u odnosu prema progesteronu. Svaki manjak ili višak bilo kojeg od tih hormona rezultira neželjenim simptomima, zapravo, bez tih steroidnih hormona žena ne gubi samo reproduktivnu sposobnost nego i zaštitničke mehanizme za svoje sveukupno zdravlje.

Suprotno očekivanjima da s godinama prvo dolazi do deficita estrogena u tijelu, vrlo su često prvi simptomi perimenopauze prouzročeni nižim razinama progesterona i testosterona, a ne nižim razinama estrogena. Takva hormonska slika glavni je uzrok raznih problema u perimenopauzi i ranoj menopauzi.